Ett hus norr om Sandbäckshult i närheten av Blomstermåla har haft inbrott.
Någon har krossat en ruta och tagit sig in i huset. Det är okänt vad som har stulits. Huset har haft flera inbrott tidigare i år.
Ett hus norr om Sandbäckshult i närheten av Blomstermåla har haft inbrott.
Någon har krossat en ruta och tagit sig in i huset. Det är okänt vad som har stulits. Huset har haft flera inbrott tidigare i år.
Vid flera tillfällen har ungdomsfester spårat ur i Kronobäcks klosterruin.
Nu vill nätverket som hyr ut lokalen ge sin version av händelserna.
– Vi har gjort så gott vi har kunnat och satt upp regler för de som hyr. Men vad hjälper det när varken ungdomar eller föräldrar håller sig till sanningen?
Den frågan ställer Ulrika Wretås och Iréne Holm som båda är rejält uppretade.
– Man kan undra vilka signaler föräldrar sänder ut när man öppet ljuger för en förening i barnens närvaro, bara för att tillfredsställa deras önskningar om en föräldrafri fest med alkohol?
– Vi vill inte ha fler ungdomsfester hos oss, vi är trötta på att plocka burkar och torka spyor på vår fritid.
Det var efter en våldsam fest för ett år sedan som föreningen först skärpte reglerna genom att höja åldersgränsen för den som hyr till 23 år. Nu går man vidare och höjer åldern ytterligare, till 25 år, samt nekar arrangemang på kvällstid på helgerna.
– Vi förbehåller oss även rätten att säga nej trots att man uppfyller de krav som vi har ställt upp, fortsätter Iréne Holm och Ulrika Wretås.
– Vi har nyligen varit med om att föräldrar intygat att man ska ha en stillsam familjefest, när det i själva verket handlade om en ungdomsfest. Den urartade med berusade minderåriga, slagsmål och skadegörelse.
I två fall har föreningen fått anlita en städfirma för att få lokalen ren.
Iréne Holm och Ulrika Wretås tycker inte att det i första hand är uthyrarna som ska ställas till svars när festerna spårar ur.
– Vi är tydliga med våra regler och gör allt vi kan för att förhindra fester där 15–16-åringar dricker alkohol. Vi tycker inte heller att ansvaret ska ligga hos ungdomarna själva, utan det är faktiskt föräldrarnas ansvar att se till att sådant här inte händer.
Någon skar sönder däcken på en bil under fredagen mellan halv fem till sex på kvällen. Skadegörelsen inträffade på Häradshövdingegatan i centrala Mönsterås.
Den drabbade uppger till polisen att det är fjärde gången det hänt nu.
Inte mindre än åtta gånger har rutorna på Barzan Eliassis gatukök i hamnen förstörts.
Nu senast i helgen när någon eller några verkar ha skjutit mot kiosken.
– Man blir ju förbannad när det händer, den här rutan hade jag lagat helt nyligen, säger Barzan Eliassi som tog över Irenes gatukök för snart fyra år sedan.
– Jag har polisanmält varje gång som jag har blivit utsatt för skadegörelse, men utan resultat. Polisen åker ju inte runt och håller koll här på nätterna.
Barzan Eliassi funderar nu på att installera kameraövervakning för att skydda sitt gatukök. Några som har medlidande med kioskägaren är stamkunderna Monica Krantz och Göte Andersson.
– Vi tycker synd om Barzan, han sliter hårt med sitt gatukök och är väldigt duktig. Därför är det mycket tråkigt att han ska behöva bli utsatt för skadegörelse så ofta.
Anna Rapakko, Annika Tengel, Veine Backenius och Max Wigren är de fyra som hamnat på ordförandeposter efter höstens kyrkoval.
Det handlar inte bara om en del nya namn, utan också om en omorganisation inom Svenska kyrkan som berör Mönsterås och Fliseryd som bildar gemensamt pastorat.
Det nya är att det i varje församling ska finnas ett församlingsråd från och med den 1 januari 2014.
Samtidigt har kyrkonämnden försvunnit och ersatts av kyrkorådet som ses som hela pastoratets styrelse.
Kyrkofullmäktige blir kvar som tidigare.
För de förtroendevalda blir det en ny organisation.
– Men vanliga församlingsmedlemmar kommer kanske inte att märka av det så mycket, säger kyrkopolitikern Annika Tengel.
Kyrkorådet ansvarar för ekonomi, personal och fastigheter.
Församlingsrådets uppgift är bland annat att utse kyrkvärdar och jobba med frågor som rör gudstjänstlivet.
– Till församlingsrådet kunde man nominera personer som inte fanns med på listorna till valet. I Fliseryd och Mönsterås var det 20–25 personer som nominerades till respektive församlingsråd.
Fyra vindkraftverk planeras i skogarna längs Blomstermålavägen.
Det är bolaget Solid Vind AB med säte i Helsingborg som ansökt om bygglov för fyra vindsnurror på max 150 meters höjd vardera. De ska placeras vid sidan av vägen mellan Blomstermåla och E 22 cirka 1,5 kilometer nordväst om Mörkeskogs avfallsanläggning. Ett av verken hamnar på mark som kräver en förstudie där man bland annat undersökt effekter på fåglar och fladdermöss.
Enligt undersökningen finns inga rödlistade fågelarter som häckar inom området, men ett berguvspar har observerats två kilometer utanför gränsen. Trots att verken hamnar strax innanför den rekommenderade skyddsgränsen på två kilometer för berguvar menar man att det inte kommer att påverka fåglarna. Att det förekommer många fladdermöss tror man inte heller spelar någon roll jämfört med det skogsbruk som redan bedrivs där.
Man samordnar nu planeringen med Arise Windpower AB som tidigare lagt ett projekt med vindkraftverk i Ramsås på is några år framåt vilket bland annat innebär att man minskat antalet verk jämfört med tidigare. Synpunkter på det hela ska lämnas till kommunen senast den 15 januari.
Vattentjuvar kan komma att stoppas med hjälp av lås eller sigill på brandposterna i Mönsterås kommun.
Det har blivit ett problem att invånare stjäl vatten från brandposterna på vissa ställen.
Därför överväger kommunen nu att införa lås eller sigill på brandposterna.
– Vi har haft en del stölder på nätet, det händer mellan fem och tio gånger per år, säger Göran Faxhed, som är ansvarig för kommunens vatten- och avloppsnät.
– Det handlar om en handfull specifika brandposter där vi har haft problem.
Mellan 3–5 kubikmeter vatten brukar försvinna per gång. Enligt Göran Faxhed är den utrustning som finns på brandposterna samma över hela landet. I kommunen finns det cirka 650 brandposter utplacerade och det är alltså ett tiotal som har varit utsatta för stölder.
– Vad de som stjäl ska ha vattnet till kan jag inte uttala mig om, fortsätter Göran Faxhed.
Mycket talar för att man kommer att välja sigill, eftersom lås skulle kunna göra att räddningstjänsten inte kan få tillgång till vatten tillräckligt snabbt i akuta situationer.
– Vi har tagit hem utrustningen och testat den, men vi måste lösa det här med räddningstjänsten innan vi tar låsen i bruk.
Det stora problemet med att kommuninvånare använder brandposterna är att det kan leda till att bakterier kommer ner i vattensystemet.
Det kan också bli så att brandposterna inte töms ordentligt, vilket i sin tur leder till att de fryser och spricker.
Fler lärare i kommunen ska få möjlighet att göra karriär. Dessutom kommer fler rektorer att anställas.
Nya möjligheter att göra karriär inom skolan öppnade sig när riksdagen beslutade att införa statsbidrag till så kallade karriärstjänster.
Fem lärare utsågs till så kallade förstelärare i Mönsterås kommun i höstas.
Med ett lönetillägg på 5?000 kronor i månaden per person har de i uppdrag att coacha och handleda kollegor och arbeta för att förbättra undervisningen, samtidigt som de själva fortsätter att undervisa.
Nu har kommunen möjlighet att anställa ytterligare tolv förstelärare från och med nästa hösttermin, med hjälp av statsbidrag.
Statsbidraget gäller dock endast personal som är anställd inom grund- och gymnasieskolan.
Det tycker skolpolitikerna i Mönsterås kommun är lite konstigt.
– Det måste vara lika viktigt att förskollärarna känner att de kan göra karriär. Deras pedagogiska ledarskap är precis lika viktigt, säger Jacqueline Doohan (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Eftersom nämnden har god ekonomi har man därför beslutat att även två förskollärare ska utses till förstelärare, trots att man inte får statsbidrag för det.
– Pengarna har vi, det handlar bara om att omfördela dem.
Vilka som ska utses till nya förstelärare är än så länge inte klart. Nämnden kommer att anlita en rekryteringsfirma som tar hand om den saken och gör en bedömning av vilka som är lämpliga för uppdraget.
Samtidigt håller nämnden på att förändra rektorsorganisationen på skolorna.
Man anser att vissa rektorer har för mycket att ansvara för.
Därför är det tänkt att det kommer att bli två rektorer på Krungårdsskolan med ansvar för olika delar av verksamheten, i stället för som nu en rektor och en biträdande rektor.
Den nuvarande rektorn i Timmernabben ansvarar även för skolorna i Ålem och Ålems kyrkby. Där kommer det att bli en rektor för Timmernabben och en för Ålemsskolorna.
Dessutom anställer man assistenter som ska avlasta rektorerna med det administrativa arbetet.
– Det är väldigt mycket administration, säger Jacqueline Doohan.
En taxibil hamnade i diket vid en trafikolycka på E22 i Mönsterås.
Olyckan inträffade strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen.
En bil körde in i sidan på taxibilen som då åkte ner i diket och hamnade mellan E22 och cykelbanan.
Olyckan skedde cirka 100 meter norr om trafikljusen i höjd med den busshållplats som ligger utmed E22, och enligt räddningsledningen är det någon form av vänstersväng som ligger bakom olyckan.
Två personer var inblandade. Taxichauffören fick föras till sjukhus.
Enligt uppgift handlar det troligen om lindrigare skador.
En taxibil hamnade i diket vid en trafikolycka på E22 i Mönsterås.
Olyckan inträffade strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen.
En bil körde in i sidan på taxibilen som då åkte ner i diket och hamnade mellan E22 och cykelbanan.
Olyckan skedde cirka 100 meter norr om trafikljusen i höjd med den busshållplats som ligger utmed E22, och enligt räddningsledningen är det någon form av vänstersväng som ligger bakom olyckan.
Två personer var inblandade. Taxichauffören fick föras till sjukhus.
Enligt uppgift handlar det troligen om lindrigare skador.
Stefan Eriksson vet fortfarande inte vem som sköt mot hans bil när han passerade Sandbäckshult en novemberdag.
Nyligen fick han besked från polisen att utredningen är nedlagd.
– Det gick inte att hitta den person som gjort det, tyvärr, säger Stefan Eriksson.
Det var den 22 november som han passerade Sandbäckshult vid 14-tiden. Norr om Sandbäckshult small det till.
Först trodde han att det var ett träd som träffat bilen. Han stannade till men såg inga skador och körde vidare.
Senare upptäckte han två hål genom en av takräckets aluminiumbalkar och insåg att det var en kula från ett vapen som passerat bara några decimeter ovanför hans huvud.
För ett år sedan låg snön tjock i Kalmar. Starten på 2014 har hittills varit mild. Men snart kommer snön.
Den senaste tiden har vi upplevt förhållandevis höga temperaturer som inte normalt förekommer den här tiden på året.
– Vi har haft milt väder i hela landet. Det är västliga vindar som har förts in från Atlanten. Temperaturen ligger några grader över det normala. Vi upplever en av de mildare vintrarna så här långt, men det är inget rekord, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.
Men till helgen blir det att ta på sig vinterjackan igen. På söndagen kommer snön till Kalmar län.
– På söndag blir det mellan noll till fem minusgrader på dagen. Det blir lite vitt på backen på sina håll, men det handlar inte om något decimetertjockt täcke.
Temperaturen ligger sedan kvar på ungefär samma nivå den kommande veckan. Blir det klart väder kan temperaturen nattetid sjunka till tio minusgrader.
– Mestadels blir det torrt väder i nästa vecka, men närmare kusten kan snöbyar dra in från Östersjön, säger Sandra Andersson.
Vinden kommer att vara måttlig med anledning av högtrycket som för med sig kylan.
Nu testar kommunen en ny taktik i hopp om att få staten att satsa på planskilda korsningar utmed E22 för att höja trafiksäkerheten.
– Jag tror att det är rätt väg att gå, säger Anders Åkesson (C) i riksdagens trafikutskott.
Han är en av de riksdagsledamöter som senare ska ta beslut om hur 522 miljarder kronor ska fördelas på vägprojekt i landet.
Ingen lätt fråga då önskemålen ligger på 1 500 miljarder.
Mönsterås kommun har länge kämpat för att få till planskilda korsningar utmed E22. Det berör både Mönsterås och Ålem.
Det skulle öka trafiksäkerheten men även ge bättre väg och kortare pendlingstider.
– Det kan inte vara acceptabelt med 14 plankorsningar som ansluter till E22 genom kommunen. Dessutom har trafikbelastningen ökat oerhört så det krävs en standardhöjning, säger kommunalrådet Roland Åkesson (C).
Det finns mycket att göra när det gäller E22, men nu har man kommit fram till en ny taktik. Man tar önskemålen steg för steg och kräver inte att allt sker på en gång.
Anders Åkesson tror att det ökar chanserna att en satsning kommer i gång.
– Nu gäller det att ligga i och trycka på.
En annan viktig fråga som kommunen driver handlar om busstrafiken.
Allt fler bussar kör inte längre in i Mönsterås utan stannar på E22. Till exempel har skarp kritik riktats mot bristande säkerhet vid hållplatsen norr om trafikljusen.
– Den är farlig, säger Roland Åkesson och får medhåll av Christer Jonsson (C), som är vice ordförande i landstingsstyrelsen.
Landstinget ansvarar för kollektivtrafiken och tillsammans med Trafikverket, KLT och kommunen arbetar man för att skapa en kollektivtrafikanläggning utmed E22 i Mönsterås.
Parterna är eniga om att bästa platsen vore i anslutning till Parkskolan, vilket innebär att det blir en tunnel under E22. Kommunen måste dock analysera effekterna av att stänga centruminfarten via Åsevadsgatan innan man tar ställning till exakt placering.
Christer Jonsson säger att man då även måste lösa närtrafiken, så att det blir lätt för alla att ta sig till anläggningen på E22.
– Det får inte bli så att folk känner sig övergivna av kollektivtrafiken.
Nu testar kommunen en ny taktik i hopp om att få staten att satsa på planskilda korsningar utmed E22 för att höja trafiksäkerheten.
– Jag tror att det är rätt väg att gå, säger Anders Åkesson (C) i riksdagens trafikutskott.
Han är en av de riksdagsledamöter som senare ska ta beslut om hur 522 miljarder kronor ska fördelas på vägprojekt i landet.
Ingen lätt fråga då önskemålen ligger på 1 500 miljarder.
Mönsterås kommun har länge kämpat för att få till planskilda korsningar utmed E22. Det berör både Mönsterås och Ålem.
Det skulle öka trafiksäkerheten men även ge bättre väg och kortare pendlingstider.
– Det kan inte vara acceptabelt med 14 plankorsningar som ansluter till E22 genom kommunen. Dessutom har trafikbelastningen ökat oerhört så det krävs en standardhöjning, säger kommunalrådet Roland Åkesson (C).
Det finns mycket att göra när det gäller E22, men nu har man kommit fram till en ny taktik. Man tar önskemålen steg för steg och kräver inte att allt sker på en gång.
Anders Åkesson tror att det ökar chanserna att en satsning kommer i gång.
– Nu gäller det att ligga i och trycka på.
En annan viktig fråga som kommunen driver handlar om busstrafiken.
Allt fler bussar kör inte längre in i Mönsterås utan stannar på E22. Till exempel har skarp kritik riktats mot bristande säkerhet vid hållplatsen norr om trafikljusen.
– Den är farlig, säger Roland Åkesson och får medhåll av Christer Jonsson (C), som är vice ordförande i landstingsstyrelsen.
Landstinget ansvarar för kollektivtrafiken och tillsammans med Trafikverket, KLT och kommunen arbetar man för att skapa en kollektivtrafikanläggning utmed E22 i Mönsterås.
Parterna är eniga om att bästa platsen vore i anslutning till Parkskolan, vilket innebär att det blir en tunnel under E22. Kommunen måste dock analysera effekterna av att stänga centruminfarten via Åsevadsgatan innan man tar ställning till exakt placering.
Christer Jonsson säger att man då även måste lösa närtrafiken, så att det blir lätt för alla att ta sig till anläggningen på E22.
– Det får inte bli så att folk känner sig övergivna av kollektivtrafiken.
Servettillverkaren Duni i Malmö måste vidta åtgärder på det gamla sågverksområdet i Saltor. En brunn måste säkras för att inte utgöra en fara.
För några år sedan tvingades företaget att göra en inventering av området som ligger mellan Pataholm och Patamalm.
Detta eftersom det fanns starka misstankar om att det fanns mycket föroreningar av gifter i marken, vilket skulle kunna utgöra en stor risk för både hälsa och miljö.
Sågverket startades på platsen på 1880-talet och var aktivt fram till 1978 då det lades ned av den dåvarande ägaren, Södra skogsägarna.
Under många års tid försökte Mönsterås kommun få till en undersökning och sanering av området, då det fanns planer på att använda en del av det som våtmark och för yngelproduktion.
Man sökte bland annat bidrag från staten till en markundersökning, men fick avslag.
Däremot fick man bidrag för att utreda vem som egentligen skulle kunna bli skyldig att betala för en undersökning och sanering.
Uppdraget att utreda detta gick till länsstyrelsen i Halland.
Men det var inte helt lätt att komma fram till ett svar på grund av att det genom årens lopp skett olika försäljningar och fusioner.
Efter många turer slog man till sist fast att ansvaret vilade på Duni i Malmö som en gång stått som ägare av området.
Dunis markundersökning visade dock inte på några alarmerande resultat.
På vissa ställen har man uppmätt förhöjda halter av kadmium, men konsulten som gjort utredningen bedömer att detta inte härstammar från sågverksverksamheten.
I något fall har man även sett att nickelhalten överstiger den så kallade dricksvattennormen.
Området bedöms tillhöra riskklass tre, vilket innebär måttlig risk.
Miljönämnden har tagit del av rapporten och har skickat över den till länsstyrelsen för eventuell vidare handläggning.
Dock vidtar nämnden andra åtgärder. Man förelägger Duni att i samråd med den nuvarande fastighetsägaren tömma en brunn på området som förmodligen har använts för att samla upp överbliven doppningsvätska.
”Brunnen ska säkras så att människor och djur inte kan falla ned i den” skriver miljönämnden i sitt beslut.
Ett svanpar har förmodligen snarats och därefter grillats i Emågårdsparken utanför Fliseryd. Händelsen har väckt avsky bland de som bor på orten.
– Det här är så grymt, är det ungdomar som ligger bakom tycker jag att föräldrarna bör reagera, säger den person som hittade svanarna i helgen och larmade polisen.
Två döda svanar hittades vid vattnet i Emågårdsparken. Bredvid svanarna låg rester från rep och lite majskorn.
– Förmodligen har fåglarna lockats till platsen med hjälp av majsen, det är ju inte lätt att fånga en svan annars. Sedan har man väl använt snaran för att fånga in dem.
Svanarna var indränkta i någon form av brännbar vätska. Händelsen är polisanmäld och brottet rubriceras som djurplågeri. På Facebook har händelsen väckt starka reaktioner och många har kommenterat svanarnas öde.
Emmaboda har de dyraste sopavgifterna i länet medan Hultsfred ligger lägst. Det skiljer 1361 kronor mellan kommunerna.
Det visar en undersökning som Villaägarna har gjort kring avfallstaxorna i landets kommuner. Som mest skiljer det 4 000 kronor mellan olika kommuner i landet. Men så är det inte i Kalmar län.
På Gotland är soptaxan rekordhög med 5 418 kronor per år. Det kan jämföras med Hultsfreds på 1 976 kronor.
– Det är positivt att vi ligger så lågt, säger renhållningsingenjör Elin Svensson i Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK.
– Även Högsby kommun som är med där ligger lågt, konstaterar hon.
Men som hos många andra kommuner taxorna att höjas i takt med en rad investeringar för att återvinna matavfall och ännu mer förpackningar med mera.
– Det ska vi göra tillsammans med Vimmerby kommun, säger Elin Svensson.
Den store aktören på sopsidan i länet är Kalmarsundsregionens Renhållare, KSRR.
De kör med samma taxa i Kalmar, Nybro, Torsås och Mörbylånga kommuner. Snart går också Oskarshamn med där. De ligger på 2292 kronor per år. På Öland gör det en stor skillnad. Där är Borgholms kommun drygt 700 kronor högre.
Soptaxan är ju en rätt liten del av hushållens utgifter. Har det stor betydelse för en kommuns attraktionskraft?
– Det är svårt att uttala sig om, men det är ju alltid positivt om en taxa ligger lågt, säger Elin Svensson.
Konjunkturen är på väg uppåt. För Kalmar län har arbetslösheten sjunkit med en halv procent under 2013.
2013 blev ett bättre år än 2012 inom de flesta områden, visar statistik från arbetsförmedlingen.
I slutet av december låg arbetslösheten i länet på 8,5 procent, en minskning från 9,0 procent ett år tidigare. Kalmar är därmed ett av länen där arbetslösheten minskat mest det senaste året.
– Drygt 14 000 av de inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade ett arbete under 2013. Det är fler än året innan och en ökning som vi räknar med ska fortsätta under det här året, kommenterar Inger Schroeder som är arbetsförmedlingschef i Kalmar.
Högsby är den enda kommun i länet där arbetslösheten ökat.
Arbetslösheten bland ungdomar har minskat mer än vad den totala arbetslösheten har gjort. Sedan december 2012 har ungdomsarbetslösheten minskat med 14,0 procent.
Lägst arbetslöshet i länet har Mörbylånga med 5,5 procent. Kommunen med högst arbetslöshet är Hultsfred (11,0 procent).
Under 2013 minskade dock inte antalet varsel i Kalmar län, vilket det gjorde i de flesta andra län i landet.
Ännu har inget framkommit om vem eller vilka som utfört dådet mot det svanpar som hittades döda och uppbrända i Emågårdsparken i söndags.
Händelsen som uppmärksammats över hela landet väcker avsky och många undrar vem som kan göra något så grymt.
- Det låter ju inte klokt. Vad ska det vara bra för? Jag förstår inte man kan göra så mot vackra djur, frågar sig Sebastian Alteby som bor i Fliseryd.
Inne på Ica-affären träffar vi Inga-Maj Sjöberg som är och handlar. Hon skakar på huvudet när händelsen kommer på tal.
- Det är hemskt, verkligen hemskt. Jag har aldrig hört talas om något liknande varken här eller någon annanstans, säger hon.
Inga-Maj Sjöberg tycker annars att det är lugnt i Fliseryd trots att det kommit rapporter om att det varit mycket skadegörelse bland annat kring Emågårdsparken den senaste tiden och att det förekommit flera inbrott och stölder av mopeder.
- Jag har själv hund och är ofta ute och går på kvällarna, men tycker att det är väldigt lugnt här. Man ser knappt en människa, varken vuxna eller ungdomar, säger Inga-Maj Sjöberg.
Händelsen med svanarna ligger nu på polisens bord. Det hela är rubricerat som djurplågeri, och polisen hoppas nu på att få in tips som kan leda till att man får tag i den eller de som utfört dådet.
- Jag hade nästan trott att vi skulle få tips när det hela kom ut efter att man hittade svanarna i söndags, men konstigt nog har ingen hört av sig. Vi hoppas på att den som sett eller hört något hör av sig till oss, och poängterar att den som tipsar oss givetvis gärna får vara anonym, säger Anders Pernius vid polisen i Oskarshamn.
Enligt honom är det svårt att bedöma om svanarna levde när de dränktes in med brännbar vätska och brändes upp.
- De var så illa tilltygade att man inte kunde se det, säger han.
En tips från allmänheten har resulterat i att två män sitter anhållna för förberedelse till grov stöld sedan i går kväll.
Det hela började med att polisen fick in tips från en anonym person om att det verkade som om två män körde runt i en bil på ett misstänkt sätt i Mönsteråstrakten. Tipsaren trodde att det handlade om att männen förberedde bostadsinbrott. En polispatrull från Oskarshamn skickades ut för att kontrollera det hela och vid en rastplats norr om Mönsterås på E22 stod en mindre skåpbil med två män parkerad. När polisen började prata med männen hade de helt olika och lite märkliga historier om vad de gjort under dagen och varför de parkerat där de stod.
Idag sitter två män födda -86 och -79 anhållna, misstänkta för förberedelse till grov stöld.
Runt bussen fanns fotspår som ledde ut i skogen och när polisen följde dem hittades ett par gömda verktyg. En husrannsakan i bussen gjordes och där hittades ännu fler verktyg och annat som ofta används vid bostadsinbrott.
Hundförare kallades till platsen och började spåra, för att se vart de två männen rört sig i området. Längs med Emån hittades ytterligare verktyg gömda, som nu är tagna i beslag.
Åklagaren beslutade att med bakgrund av detta anhålla de båda männen, misstänkta för förberedelse till grov stöld.
Männen, som är 27 respektive 35 år gamla är hemmahörande i Polen.