Quantcast
Channel: Barometern Oskarshamns-Tidningen - Nyheter - Mönsterås
Viewing all 616 articles
Browse latest View live

Nej igen till sänkt fart förbi Ålem

$
0
0

Trafikverket vill inte sänka farten genom den olycksdrabbade korsningen på E 22 genom Ålem.
– Jag är väldigt besviken, säger kommunalråd Roland Åkesson (C).

Kommunledningen har i två omgångar begärt att få ner farten på sträckan. Först till 50 och 70 kilometer i timmen och nu till 60 och 80 kilometer i timmen.
– Vår senaste begäran skickade vi in efter en dialog med Trafikverkets tjänstemän, där vi fick beskedet att myndigheten kunde gå med på en lägre sänkning. Det är anmärkningsvärt att den kommunikationen nu inte längre gäller, säger Roland Åkesson.
I sitt yttrande skriver Trafikverket att utredningen som gjordes efter en allvarlig dödsolycka med buss, inte visar att hastigheten orsakade olyckan.
”Det var andra faktorer som orsakade den. Hastigheten kan dock ha haft betydelse för utfallet av olyckan,” skriver Gunlög Magnusson i brevet.
Kommunledningen hoppas nu att länsstyrelsen, som tar beslutet, ändå ska tillmötesgå önskemålen.
– Jag har pratat med människor som åker buss på sträckan och de säger att bilarna håller en hastighet långt över vad som anvisas på skyltarna. Det bästa vore om man satte upp en fartkamera.


Ingen rondell vid ny Ica-butik

$
0
0

Snart invigs den nya Icabutiken i Mönsterås men rondellen som skulle öka trafiksäkerheten i området saknas fortfarande.

I mer än tio år har det talats om att det borde byggas en rondell i korsningen mellan Södra vägen och Drakenäsvägen i Mönsterås.
Frågan blev ännu mer angelägen då Ica förra året meddelade att man skulle bygga en ny butik i anslutning till korsningen.
Etableringen kommer att innebära en ökad trafik.
För att få till stånd en smidig trafiklösning och höja trafiksäkerheten erbjöd sig kommunen att förskottera de 2,5 miljoner kronor som rondellen beräknas kosta.
Tidigare i år meddelade dock Trafikverket att man inte alls vill vara med och betala rondellen, utan man tycker att det är kommunens sak att stå för kostnaden.
Kommunen å sin sida har hållit fast vid sin ståndpunkt att det är ett gemensamt ansvar för korsningen eftersom Trafikverket ansvarar för Drakenäsvägen.
Samtidigt har Trafikverket hållit fast vid sitt nej.
När den nya butiken invigs i oktober kommer korsningen alltså att se ut ungefär som vanligt. Men Mönsterås kommun har trots allt inte gett upp hoppet om att det ska kunna bli en rondell i den aktuella korsningen.
– Frågan lever, säger Thomas Nilsson, teknisk chef på kommunen.
För att ändå förbättra trafiksäkerheten för cyklister och fotgängare har kommunen nu låtit göra vissa åtgärder.
– Vi har knutit ihop gång- och cykelvägen över Södra vägen så att oskyddade trafikanter kommer över på ett säkert sätt, säger Thomas Nilsson.

Sopbilen mäter mobiltäckning

$
0
0

Nu ska man få svart på vitt om var mobiltäckningen i kommunen är dålig. Och detta med hjälp av en sopbil och ett så kallat bombbälte.

Bombbältet, som det kallas på skoj av de inblandade, är egentligen ett stort fodral med en massa mobiltelefoner, som fått följa med Frida Olofsson i sopbilen runtom i kommunen. På turerna mäter mobilerna automatiskt täckningen för 2G, 3G och 4G för Telia, Telenor, 3 och Tele2.
Resultaten av detta skickas sedan till hemsidan täckningskollen.se.
Att det finns många platser med dålig mobiltäckning i kommunen är inget nytt. Med jämna mellanrum uppvaktas kommunledningen med namnlistor, brev, mejl och samtal från personer på ställen där täckningen är dålig. Bland de platser som är värst finns Pataholm, delar av Timmernabben, Grimhult och Finsjö. Men nu ska man alltså få exakta mätningar om saken.
– Att låta sopbilen ha med utrustningen gör att vi täcker in alla ställen där det bor folk eftersom vi ju tömmer soporna samtidigt. Sedan kan vi använda uppgifterna när vi trycker på om bättre täckning hos tjänsteleverantörerna, säger Fredrik Johansson som är IT-chef.
Mätningarna tar några veckor att genomföra och då har man hunnit kolla hela kommunen två gånger.

Stor oro efter trafikolyckor

$
0
0

Trots 14 års kamp för ökad trafiksäkerhet genom Häggemåla har det fortfarande inte hänt så mycket.
Nu ses hastigheterna över och kan sänkas rejält.

Det anser Elf Förare som bor i byn utmed länsväg 603.
– Man måste försöka göra något innan en människa skadas. Det är allt fler barn som bor här nu, och själv var jag nära att bli ihjälkörd för några veckor sedan när en bilist sladdade då han höll för hög fart, säger han.
Vägen är smal och krokig och det är mycket tung trafik, bland annat timmertransporter till bruket som ligger i Mönsterås.
Olyckorna sker där bilarna kör av vägen, vinter som sommar, då många håller för hög hastighet.
Elf Förare har fått uppgifter om att hastighetsskyltarna ska bytas ut och att det ska bli 60 kilometer i timmen som högsta gräns.
Men han har också fått veta att det kan dröja många år innan detta ändras.
– Är det inte lika bra att byta ut skyltarna nu innan det sker en olycka, säger Elf Förare.
Han har varit i kontakt med både Trafikverket och polisen åtskilliga gånger, men det har inte resulterat i något tycker han.
Tidigare har han gjort en namninsamling med ett 70-tal namn för sänkt hastighet och ökad trafiksäkerhet, men inte heller den gav något större resultat.
– Jag ser ju att de har bytt ut skyltar och sänkt hastigheten på andra ställen, till exempel i Ålem, säger han.
Gunlög Magnusson är trafikingenjör på Trafikverket.
– För några år sedan fanns det förslag på att bashastigheten utanför tättbebyggt område skulle vara 60 kilometer i timmen i stället för dagens 70 kilometer. Detta förslag lades på is och om eller när det kommer i framtiden vet vi inte, säger Gunlög Magnusson.
Hon tillägger att det är länsstyrelsen som beslutar om hastighetsgränser på statliga vägar utanför tätbebyggt område, därför får man ansöka om det där.
Malin Davou, planerare på Trafikverket, säger att det inte finns några planerade åtgärder på väg 603 i Regionförbundets regionala plan för 2014–2025.
– Tyvärr är det många förare som inte följer skyltad hastighet och det är ett problem. Men det är inte möjligt att fysiskt bygga bort alla trafiköverträdelser, det ligger ett stort ansvar hos den enskilda trafikanten, säger Malin Davou.

Pojke misstänks för misshandel på skola

$
0
0

En 16-årig pojke misstänks för misshandel efter en händelse som inträffade på Parkskolan tidigare i år.

En 16-årig pojke misstänks för misshandel efter en händelse som inträffade på Parkskolan tidigare i år. Pojken misstänks då för att ha knuffat en annan elev till marken. Därefter fortsatte pojken enligt åtalet att sparka på den liggande eleven. Den 16-årige pojken erkänner misshandeln.

Vattenpalatset ? härlig utmaning

$
0
0

– Jag vet att det är en utmaning men det gillar jag att ta tag i, säger Oscar Ekstam som är nytillträdd vd för Vattenpalatset.

Han efterträder kommunchefen Mats Johansson på vd-posten.
Det är ett uppdrag som han ska kombinera med jobbet som kommunens föreningskonsulent, en tjänst som han har sedan tidigare.
Oscar Ekstam är inte rädd för utmaningar. Sedan tidigare har han erfarenhet av att bygga upp Sveriges första och hittills enda cykelvelodrom och ett gym i Falun, och erfarenheterna därifrån räknar han med att få nytta av i sitt nya uppdrag.
– Först och främst vill jag lära känna huset och personalen och se helheten. Det gäller att se vad som är Vattenpalatsets styrkor och svagheter.
Vattenpalatset är 26 år gammalt, men trots den höga åldern och den utsatta miljön är anläggningen i gott skick tack vare löpande underhåll.
– Vi har bra koll hela tiden, säger Åke Gustavsson som är styrelseordförande för det kommunala bolaget.
En stor satsning har också skett på gymmet, där all utrustning har bytts ut.
Man har även arbetat med att göra anläggningen mer tillgänglig för funktionshindrade. En flyttbar lift hjälper till exempel rullstolsburna att komma ner i någon av bassängerna.
Aktiviteterna har utvecklats under årens lopp och omfattar i dag allt från gravidträning och babysim till löpträning och crawlkurser.
Spinning hör fortfarande till en av de allra mest populära aktiviteterna som erbjuds.
Vad man kommer att satsa på framöver får analyserna av verksamheten visa.
– Det är en härlig och intressant utmaning, säger Oscar Ekstam.

Pojke åtalas för misshandel

$
0
0

En 16-årig pojke misstänks för misshandel efter en händelse som inträffade på Parkskolan tidigare i år.

Pojken misstänks då för att ha knuffat en annan elev till marken. Därefter fortsatte pojken enligt åtalet att sparka på den liggande eleven. Den 16-årige pojken erkänner misshandeln.

Krav på svar om cykelvägen

$
0
0

Boende kräver besked om cykelvägen till Timmernabben. Trafikverket har varken sagt ja eller nej än men kommunen hoppas på byggstart 2015.

– Vi hoppas och ligger på Trafikverket. Allt är förberett, säger Thomas Nilsson, teknisk chef i Mönsterås kommun.
Boende i Timmernabben och utmed vägen till Mönsterås trycker också på.
”Vi har sedan 2008 vid olika tillfällen varit på möten och vaggats in i förhoppning om att få ta del av modern infrastruktur och få en cykelväg” skriver ett par som tänker bli permanentboende i kommunen om det blir en cykelväg, då detta även skulle innebära tillgång till fibernätet och kommunalt vatten och avlopp.
Men så länge det inte finns några löften om att det verkligen blir så, nöjer de sig med att vara fritidsboende.
Eftersom det är Trafikverket som är väghållare för länsväg 627 mellan Timmernabben och Mönsterås, är det också Trafikverket som är ansvarig för en utbyggnad av gång- och cykelvägen.
Samtidigt är det Regionförbundet som beslutar om finansieringen.
Mönsterås kommun har under flera år arbetat för att få till stånd gång- och cykelvägen. Den skulle inte bara innebära att säkerheten ökar längs sträckan utan även skapa möjlighet att dra va-ledningar, bredband och tomrör för gatubelysning.
Elnätsägarna Eon och Ålem Energi kommer också att marklägga luftledningar i området.
Kommunen har erbjudit sig att förskottera regionförbundets del av kostnaden, för att få i gång projektet under nästa år.
Men något besked om erbjudandet antas eller inte, har kommunen ännu inte fått.
Från kommunens sida har man i alla fall budgeterat för projektet de närmaste tre åren för att det ska kunna bli verklighet.
I dagsläget är allt i princip klart för att sätta spaden i marken, så fort man vet hur regionförbundet och Trafikverket ställer sig i frågan.
Projektet beräknas kosta cirka tolv miljoner kronor.


Många vill ha svar om asylboendet

$
0
0

Just nu får kommunledningskontoret många mail, brev och samtal från invånare som har frågor om hur det blir när Kronmunken ska bli asylboende.

Birgitha Freij på kommunkansliet får dagligen förfrågningar från kommuninvånare som vill veta hur asylboendet kommer att påverka samhället på olika sätt. Men hittils har hon inte kunnat svara på alla frågor, eftersom kommunen inte har alla fakta.
– Vi vet fortfarande inte exakt hur många som skall bo på Kronmunken. Senast i?går (läs i tisdags) försökte jag få besked både av Migrationsverk och av Bert Karlssons företag, men svaret jag fick var att man måste skriva på alla avtal innan man kan gå ut med hur många som ska bo på asylboendet, förklarar hon.
För kommunens del vill man så fort som möjligt veta boendets omfattning, tidsplan, hur man ska planera för mat till förskolor och skolor och mycket annat. Men det lär dröja, kanske till nästa vecka, innan alla kort ligger på bordet. Josco Radovic från Kronmunken vet inte heller exakt hur många som kommer. Det är mellan Kronmunken och Migrationsverket det avtal som är kvar skall skrivas, och innan dess kan inte heller ägarna till Kronmunken planera för fullt.
– Först ska en besiktning till göras, men ambitionen är att starta upp den 3 november även om vi inte vet om det blir exakt då. Även vi vill ju ha besked så fort som möjligt. För vår egen del finns det också en mängd riskfaktorer, som att man alltid bara skriver halvårsavtal.
I dagsläget har anläggningen godkänts för 117 platser men man har bygglov för 36 så kallade bostadsmoduler.
– Det här med bostadsmoduler är dock inte aktuellt i dagsläget. Nu fokuserar vi på planering på den befintliga ytan. Det är mycket som skall förberedas, vi ska ordna dagisrum, studie­lokaler för SFI, bönerum för kristna och muslimer och lokaler för en eventuell vårdmottagning som ska vara öppen några timmar i veckan. Ännu har vi inte kunnat planera mer exakt för detta, utan får vänta tills Migrationsverket hör av sig för att skriva under de sista papperen.
– Men vi vill få detta att fungera på ett bra sätt och så fort vi får besked ska vi bjuda in allmänhet, kommun och andra aktörer på en fika med information. Vår vision är att kunna samarbeta med aktörer i samhället såsom idrottsföreningar, kyrka och annat för att de boende ska kunna komma ut i samhället på ett bra sätt.

Berusad var hotfull

$
0
0

Under natten till torsdagen tillkallades polisen till Statoil i Mönsterås.

Under natten till torsdagen tillkallades polisen till Statoil i Mönsterås. Anledningen var en berusad man som var aggressiv och hotfull samt försökte starta bråk. När polisen kom till platsen togs den berusade mannen om hand och fick därefter sitta i arrest fram till morgonen.

Sjukfrånvaro måste minska

$
0
0

Sjukfrånvaron inom socialförvaltningen ligger på 6,86 procent. Nu sätter man in åtgärder för att minska den höga siffran.

Förvaltningen har länge kämpat mot höga sjuktal men nu har man i samarbete med folkhälsosamordnaren Monica Kling lagt upp en strategi för hur personalen ska bli friskare.
– Personalen är ju det viktigaste vi har, säger socialnämndens ordförande Emma Magnusson (C).
Hon konstaterar att sjuktalet inom socialförvaltningens verksamheter är högt, men att Mönsterås kommun inte utmärker sig särskilt i jämförelse med andra kommuner.
I ett nytt projekt slår politikerna fast att sjuktalet ska ha minskat till 5,0 procent när 2016 går mot sitt slut.
Alla, både anställda och enhetschefer, kommer att vara involverade i arbetet, liksom Previa.
Samtliga chefer inom socialförvaltningen ska regelbundet följa varje enhets sjuktal.
De ska dessutom regelbundet informera och diskutera med alla anställda om sjuktalet.
Man kommer i det här arbetet att koncentrera sig speciellt på vissa områden.
– Vi ska till exempel titta på hur man använder de resurser som finns för att minska stressnivån hos personalen, och hur man stöttar varandra. Det gäller att våga lyfta svårigheterna och prata om dem och diskutera vad man kan göra, förklarar Emma Magnusson.
Ett särskilt pilotprojekt ska också genomföras inom hemtjänsten i Fliseryd, där personalen själv har anmält sitt intresse för att vara med.
Till grund för det här friskvårdsarbetet ligger bland annat en studie som studenter på Linnéuniversitetet har genomfört.

Två inbrott samma natt

$
0
0

Natten till fredagen fick June Guld ovälkommet besök. Två gånger dessutom.

Första gången vaknade grannar vid midnatt av att en ruta till guldsmedsaffären krossades. Man ringde polis som kom dit ganska snabbt men då var förövarna redan borta. Nästa gång det var dags var vid halvfyratiden på morgonen och då krossades affärens andra skyltfönster.Inte heller då hann polisen fram innan brottslingarna försvunnit. Eftersom det fanns galler innanför båda skyltfönstren kunde tjuven eller tjuvarna bara plocka åt sig det de kunde nå genom att sträcka in armarna men de fick ändå med sig en del designsmycken - och tomma, inslagna presentförpackningar. På förmiddagen var polis på plats för att undersöka brottsplatsen. Värdet av det stulna var okänt på fredagen.

Trippelrånare får sitta tre år

$
0
0

Det blev fängelse i tre år och sex månader för den 29-åring som i september förra året rånade tre livsmedelsbutiker i kommunen.

Enligt Kalmar tingsrätt är detta ett förhållandevis långt fängelsestraff för de brott han begick den där septemberdagen då han rånade ICA Supermarket Algots, Coop Konsum i Mönsterås samt ICA-butiken i Ålem genom att hota personalen med en pistol och kräva pengar, cigarretter och lotter.
Under rättegången har en lång rad personer vittnat. De fem butiksanställda som råkade ut för rånaren rent handgripligen har berättat om hur de trodde att de skulle bli skjutna, hur mannen blev aggressiv och slog söner kassaskärmar när han tyckte de plockade ner pengar och annat för sakta. I en av butikerna avslutade mannen rånet med att uppmana kassörskan att ringa Brottsofferjouren innan han rusade ut till den grå BMW som användes när han körde mellan de olika butikerna under den korta stund någon gång mellan klockan 17 och 18 som rånen begicks.
Själv har mannen nekat till rånen. Han har berättat att han varit i Blomstermåla under olika perioder för att hälsa på sin mor, men minns absolut ingenting om vad han gjorde den aktuella helgen. Mannen är tidigare ostraffad, hade arbete vid tiden för rånen och uppges inte ha några större drogproblem. Han har dock erkänt att han rökt cannabis ibland.
Flera vittnen vid de olika rånen har dels vittnat om mannens utseende men även om registreringsnumret på den bil han hade. Något av vittnena har också berättat om hur mannen satt i bilen och tog på sig den maskering han använde vid rånen i Mönsterås. I Ålem hade han dock inte någon maskering för ansiktet vilket troligen är en av orsakerna till att han kunde fällas mot sitt nekande. Där såg nämligen ett mycket trovärdigt vittne hur han såg ut, och detta vittne har senare sagt att den man som häktades i juni i år är mycket lik den rånare vittnet såg i butiken.
Totalt ska mannen betala 75 000 kronor till de fem butiksanställda som krävt skadestånd för kränkning och i vissa fall sveda och värk. Han får också betala totalt 69 790 kronor i skadestånd till butikernas ägare.
Mannen som häktades den 21 juni i år ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Två lindrigt skadade i älgkrock

$
0
0

Två personer skadades lindrigt efter att de krockat med en älg på E 22 på lördagskvällen.

Olyckan skedde strax före 20.00 i höjd med Norra Bäckebo, i södergående riktning. Ingen av de drabbade behövde sjukvård. Älgen avlivades på platsen.

Bilprovning har öppnat

$
0
0

På måndagen fick Mönsterås kommun en egen bilprovning.
- Bra för miljön, företag och privatpersoner, sa kommunalrådet Roland Åkesson som blev den första kunden.

2010 satte regeringen punkt för 45 års monopol på kontrollbesiktning. Därmed fick AB Svensk Bilprovning, då samägt av staten och en handfull motororganisationer, finna sig i att konkurrera med nya aktörer. En av aktörerna är Besikta Bilprovning, som har stationer över hela landet. Den nya stationen i Mönsterås är företagets 60:e, vilket firades med tårta när det var invigning på måndagsförmiddagen. I stället för att klippa band passade kommunalrådet Roland Åkesson (C) på att besikta sin egen bil.
- Vi får väl hoppas det här går bra, sa kommunalrådet lite nervöst när bilen kördes in i den nyrenoverade besiktningshallen. Medan Jacob Skoglund, en av tre anställda på den nya bilprovningen, noga undersökte bilen kom en hel del nyfikna - mest herrar - förbi för att titta närmare på företaget. En av dem var Hans Strömlöf, taxichaufför och ägare av Hasses Taxi.
- Det här är ju kanon. Nu slipper man åka till Oskarshamn eller Kalmar för att besikta sin bil, så skönt, tyckte han.

Ägare till fastigheten där bilprovningen nu öppnat är Lars Johnny "Lalle" Andersson. Han har lagt ner en hel del på att totalrenovera lokalerna och var nu glad att få se sina nya hyresgäster öppna verksamheten.
- Det känns bra att få hyra ut till det här företaget och folk i köpingen är så positivt inställda, sa han.

Glad var också företagets regionchef, Lars Wiik, som höll ett kort tal, liksom Roland Åkesson som inledde med att konstatera att öppnandet av en bilprovning i Mönsterås innebar miljövinster eftersom folk nu slipper åka så långt för att testa sina bilar.

Enligt Dan Bergman, teamledare i Mönsterås, har man kapacitet för 8000 bilar per år med nuvarande personalstyrka.
- Det lär finnas cirka 10 000 fordon i kommunen och vi kan ta hand om alla om vi anställer en till, sa han.
Och så var det det där med kommunalrådets bil. Vi kan avslöja att den gick igenom utan anmärkning.


Dämmans fyr lever upp igen

$
0
0

Det tog flera år, och slutade med en bråkdel av det begärda priset. Men nu är fyren Dämman såld.

Dämmans fyrplats har varit till salu sedan 2011. Den fungerade som fyr mellan 1873 och 1968 och byggdes om för hotell- och restaurangverksamhet av affärsmannen och mångmiljonären Håkan Cederberg 1995. Men några år efter att han hastigt rycktes bort i en trafikolycka 2008 blev fyren till salu med utgångspriset 44 miljoner kronor. Ingen nappade dock och priset sänktes i omgångar. I februari i år kostade Dämmans fyrplats 19 miljoner och då sa den senaste mäklaren Pontuz Löfgren att en affär var på gång.

- Vi har tre spekulanter, varav en är mycket känd, berättade han då för tidningen. Men nu har Dämman sålts utan Löfgrens medverkan, förutom att han förmedlat kontakten mellan köpare och säljare som gjorde upp affären själva. Slutpriset blev 2,7 miljoner och det var ingen superkändis som slog till, utan ett företag med säte i Sala, AB Recess.

AB Recess VD heter Anders Larsson och han är engagerad i ett tiotal andra företag också, bland annat ett som erbjuder exklusiva skärgårdscharterresor. Företaget sysslar även med helikopterturer.

Affären gick i lås i början av sommaren och Anders Larsson har sedan dess gjort täta besök på Dämman för att planera inför framtiden och att se över fastigheten som ju stått tom några år.

- Det ligger ju utsatt mitt i Kalmarsund och en del behöver göras främst på utsidan. Men paret Cederberg har gjort ett fantastiskt jobb därute, det är ett mycket speciellt projekt, säger han.

Enligt Anders Larsson siktar man på verksamhet för mindre sällskap; företagsgrupper och utländska besökare i första hand. Om ett år skall det vara klart, och innan dess vill man försöka få ut fast elförsörjning.

- Vi har kontaktat Eon och ska även ha en sittning med kommunen framöver, säger Anders Larsson, som aldrig besökt Mönsterås innan han intresserade sig för Dämman.

- Nu är jag nere varje vecka och måste säga att jag gillar mentaliteten i Mönsterås som man inte hittar överallt. Folk är väldigt trevliga och positiva, det är en behaglig plats, tycker han.

Viewing all 616 articles
Browse latest View live